Dr. Keresztes Margit az Ornish-programról

dr. Keresztes MargitDr. Keresztes Margit a Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai Intézetének munkatársának 2002-ben megjelent Az egészség fenntarthatósága szív-érrendszeri betegségekben című szakkönyvének egyik fejezetét -- ami később cikk formájában is elkészült --, adjuk közre.


Nyissuk meg a szíveket! /6

Az életmód jelentősége az isémiás szívbetegség megelőzésében — gyógyításában — gondozásában; Az Ornish-program

„Medicus curat, natura sanat."

Az Ornish-program múltja és távlatai

A program csírája még az 1970-es évek végén jött létre, amikor Dean Ornish orvostanhallgatóként dolgozott egy olyan szívsebészeti osztályon, ahol rengeteg söntműtétet végeztek. Az a kérdés kezdte izgatni, hogy mi lehet a gyakori koszorúérszűkületek hátterében, létezik-e a műtéten kívül más megoldás. Az első kezdetleges kísérleti programot még hallgatóként végezte 10 beteggel, melyet 1980-ban követett egy 24 napos, kontrollált másik életmódprogram vizsgálat. 1984-ben alapította Sausalitoban, Kaliforniában a Megelőző Orvoslás Kutató Intézetét. Ezután kezdődhetett a szponzorok felkutatása a tudományos igényű vizsgálatokhoz. A kitartó szponzorkeresésnek és a szívós, következetes munkának évek múltán meg is lett az eredménye. Az egyik ismert amerikai betegbiztosító, a Highmark Blue Cross 1998-tól már ajánlotta betegeinek az Ornish-programot. 1999 őszétől indult az egyik legnagyobb amerikai betegbiztosító, a Medicare hosszútávú kísérleti programja. A biztosító 1800 idős szívbeteg 4 éves programját támogatja, azt vizsgálva, lehet-e ez a módszer a költséges szívműtét alternatívája bizonyos esetekben.

Jelenleg Magyarországon hiányzik még egy intézményes, szakmai háttér és a támogatottság egy ilyen életmódprogram megvalósításához. De ha Ornish doktor kezdeti nehézségeire, későbbi sikerességére és e „szelíd” program vitathatatlan előnyeire gondolunk, akkor éltetheti szívünket a remény…


 
1 2 3 4 5 6