Bill Moyers: Healing & The Mind, 2002
Dean Ornish: Az élet szokásainak megváltoztatása
2. High-tech rendszerben low-tech módszerek? >>

MOYERS: A visszavonulási tréningek (retreatek) idején azt mondja a résztvevőnek, hogy építsenek föl magukban egyfajta egészséges szkepticizmust.
ORNISH: Bizonyos szkepticizmus messze a legegészségesebb megközelítés. Azt is elég kimondani, „igen, ezt érdemes kipróbálni”. Addig ne higgyél benne, amíg a hatást magad meg nem tapasztalod. Látni az hinni is egyben, de itt sok útja van a hitnek, ami befolyásolja a lehetőségeket, de hinni az látni is.
Orvosokként bármit is teszünk, mindenben ott van a hit komponense. Hiszünk abban, hogy amit előírunk, az használ, legyen az gyógyszer, műtét vagy életmód-változtatás. És hiszünk abban, amióta csak az orvoslás elkezdődött, hogy a hatékony kezelés erőteljes szerepet játszik a beteg magatartásában. Ugyanígy, a beteg saját meggyőződése is fontos szerepet játszik a gyógyulási folyamatban. Tehát, bizonyos értelemben mondhatjuk, hogy mindennel, amit itt teszünk, változtatni igyekszünk a személyiség hitrendszerén is.
A mi kultúránkban a tudomány határozza meg a hitrendszert. Ezért ebben a high-tech rendszerben mi azon dolgozunk, hogy bebizonyítsuk, milyen hatékonyak lehetnek ezek a nagyon „low-tech” ősi módszerek.
MOYERS: Nos, igaz, hogy a tudomány motiváló erő sok ember számára, de mások számára a vallás az. Ön ezt mennyire veszi figyelembe?
ORNISH: Mi a beteg saját kulturális vagy vallási meggyőződésén belül dolgozunk. Tehát, ha például valakit meditálni tanítunk, attól nem várjuk, hogy szanszkritul énekeljen, ha valaki katolikus, akkor az Üdvözlégy Máriával meditál, vagy a rózsafűzért használja. Az episzkopális használhatja az „Áment” a zsidó a Shalomot. Aki ateista, az használhatja az „egy” szót. Nem igazán számít, hogy ki milyen szavakat használ. Ha a saját hitrendszerünkön belül „dolgozunk” az kitágítja a hitrendszert magát, és új lehetőségek felé visz.Nekem fontos, bár nem új tapasztalat volt, hogy a félelem nem túl hatékony módszer az emberek megváltoztatására.
MOYERS: Miért kezdi ezt a hetet egy tudományos előadással?
ORNISH: A tudomány nyitja ki az ajtót annak, hogy majd más dimenziókról is beszélhessünk, mint az érzelmekről, a pszichoszociális vonatkozásokról, vagy akár a spiritualitásról, amelyeket sokkal nehezebb bizonyítani, holott bizonyos szempontokból még fontosabbak.

<< vissza az interjú főoldalára