Dr. Dean Ornish — Kutatásai, szakmai pályafutása

Kutatásaival dr. Dean Ornish amerikai orvosprofesszor több mint 30 évvel ezelőtt elsőként igazolta tudományosan, hogy gyógyszerek és műtét alkalmazása nélkül, pusztán átfogó életmód-változtatással akár a súlyos koszorúér-megbetegedés is visszafordítható. Azóta is folyó vizsgálatainak jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a dr. Ornish által kidolgozott "Spectrum" életmódváltó programot a közelmúltban a Medicare – az amerikai kormány által finanszírozott egészségbiztosítási rendszer – beemelte a támogatott ellátások sorába. Korábban a Medicare ilyen jellegű programokhoz nem nyújtott támogatást.

Dr. Ornish a San Franciscóban működő Kaliforniai Egyetem (University of California, San Francisco) klinikai orvosprofesszora, s az általa alapított non-profit Preventív Orvostudományi Kutatóintézet (Preventive Medicine Research Institute, PMRI) elnöke. Belgyógyászati tanulmányait a Baylor és a Harvard Orvostudományi Egyetemen (Baylor College of Medicine, Harvard Medical School), valaŹmint a Massachusettsi Kórházban (Massachusetts General Hospital) végezte. Emellett kitüntetéssel szerzett bölcsészdiplomát a Texasi Egyetemen (University of Texas in Austin).

Az orvos-tudós hat rendkívül sikeres könyv szerzője, melyek közül négy — így legutóbbi kötete, a The Spectrum – felkerült a New York Times bestseller-listájára. Kutatási eredményeit a világ legrangosabb orvosi folyóiratai közlik: cikkei olyan lapokban jelentek meg, mint a Journal of the American Medical Association, The Lancet, Circulation, The New England Journal of Medicine vagy az American Journal of Cardiology.

Dr. Ornishnak havi rovata van a Newsweek magazinban. Rendszeres médiaszereplő, akit a People magazin "1996 egyik legérdekesebb emberének" választott, a LIFE szerkesztői pedig úgy vélték: generációja 50 legbefolyásosabb személyisége közé tartozik.

Több vállalatnál és szervezetnél tölt be tudományos tanácsadói szerepet, s hosszú évek óta közreműködik az amerikai egészségpolitika alakításában. Bill Clinton elnöknek és feleségének — az Obama-kormány külügyminiszterének — orvos-tanácsadója volt. Munkásságát számos díjjal ismeték el.

A Quintess Szívbarát Klub és a Quintess Rózsa Program alappillérét képező programok megalkotójának életéről az Encyclopedia of World Biography honlapon olvashatnak részletesebben is.

Preventive Medicine Research Institute