Dr. Dean Ornish: Spektrum
Bevezető

Jó hírem van: sorsunk nem múlik végzetesen génjeinken.

A Spektrum 2008. januári, keményfedeles angol nyelvű kiadása óta munkatársaimmal két új tanulmányt közöltünk a Preventive Medical Research Institute (Megelőző Orvoslás Kutató Intézete) és a University of California, San Francisco (Kaliforniai Egyetem, San Francisco) égisze alatt, amelyben először mutatjuk ki, hogy az életmód megváltoztatásával génjeink is megváltoznak. Ezeket a tanulmányokat két vezető tudományos folyóirat publikálta: a Proceedings of the National Academy of Sciences és a The Lancet Oncology.

Az elmúlt 30 évben tudományos vizsgálatok sorozatát vezettem, ahol kimutattam, hogy az étrend és az életmód változtatásai – a jobb táplálkozás, a stresszkezelési technikák, a mértéktartó tornagyakorlatok és a pszichoszociális támogatás – hatalmas változásokat hozhat egészségi és jólléti állapotunkat tekintve. A kutatások kimutatták, hogy az említett változások milyen gyorsan bekövetkezhetnek, és az így kialakult mechanizmusok mennyire erőteljesek lehetnek. Minden, általunk vezetett vizsgálat kezdetekor az volt az általános vélemény, hogy célkitűzései megvalósíthatatlanok. „A szívbetegség visszafordíthatatlan.” „Az emberek mindennapi életük során képtelenek életmódjuk átfogó megváltoztatására és annak fenntartására.” „A prosztatarák előrehaladását az étrend és az életmód megváltoztatása nem tudja befolyásolni.” „Egészségünk elsődleges meghatározói a gének, amelyeket nem lehet módosítani.” „A telomerek hossza nem változtatható meg” – hangzottak az ellenvetések. Ugyanakkor minden, amit korábban lehetetlennek gondoltak, valósággá vált.

A legkorszerűbb eljárásokat alkalmaztuk ezen nagyon egyszerű, csúcstechnológiát nem igénylő, alacsony költségű beavatkozások erejének bizonyítására. Megmutattuk, hogy a Spektrumban leírt átfogó életmódbeli változások megállíthatják, sőt vissza is fordíthatják a szívkoszorúér-betegség előrehaladását, a korai prosztatarákot, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, az elhízást, a magas koleszterinszintet és más krónikus rendellenességeket. Megmutattuk azt is, hogy soha nem látott módon vagyunk képesek az embereket diétájuk és életmódjuk nagyobb mértékű megváltoztatására és annak fenntartására motiválni.

Tanulmányaink publikálása során dokumentáltuk az emberek állapotának javulását, de nem mindig értettük, hogy miért történt mindez. Jelenleg számos olyan mechanizmust tanulmányozunk, amelyek létrehozhatták az említett változásokat, és vizsgáljuk azt is, hogy ezek a változások mennyire lehetnek erőteljesek.

2008 májusában, a Proceedings of the National Academy of Sciencesben publikáltunk egy cikket, amely betekintést nyújt néhány ilyen mechanizmus működésébe.

A könyvünkben leírt életmód-változtatások megvalósítását követő 3 hónap elteltével arra jöttünk rá, hogy jótékonyan hatnak több mint 500 gén kifejeződésmódjára: aktivizálják („bekapcsolják”) a betegség folyamatát akadályozó géneket, és leállítják („kikapcsolják”) azokat, amelyek elősegítik a betegség létrejöttét. Ilyenek például a prosztatarák és a mellrák kialakulásában résztvevő onkogének, de változtatásaink kikapcsolják a szívbetegség, a gyulladás vagy az oxidatív stressz folyamatát elősegítő géneket is.

Az elmúlt hetekben megjelent egy cikkünk a The Lancet Oncologyban arról, hogy ezek az életmódbeli változások szignifikáns módon megnövelték a telomeráz mennyiségét a szervezetben. Ez az enzim állítja helyre és növeli meg a kromoszómáink végét képező, az élettartamot befolyásoló telomerek hosszát. A telomerek védelmezik a kormoszóma végződéseit, és elősegítik azok stabilitását. Ha a telomerek rövidülnek, az élettartam is rövidebbé válik. Csupán 3 hónap elteltével azt láttuk, hogy a telomeráz mennyisége (ezzel együtt a telomer hossza) majdnem 30%-kal megnövekedett.

Itt mutattuk ki először, hogy bármilyen pozitív életmódbeli beavatkozás szignifikáns módon megnöveli a telomeráz szintjét. Ha egy új gyógyszer bemutatásával akarnánk mindezt elérni, annak költsége percek alatt dollármilliókra rúgna – ugyanakkor a Spektrumban leírt életmód-változtatás segítségével egyszerűen, ingyenesen hozzájuthatunk ezekhez a pozitív eredményekhez.

Remélem, a kapott eredmények elragadják képzeletedet – mint ahogyan az enyémet is elragadták –, és arra bátorítanak, hogy változtass életmódot egészségedért és jóllétedért.

Életmódprogramunk fontosságát a politika színterén is belátják. 2008 nyarán a Kongresszusban kétpárti támogatással átment az a törvény, amely szerint programunk magasabb fedezetet kap a Medicare-től, tehát elérhetőbbé válik a legjobban rászorulók számára. Az egészségügyi ellátásra (valójában a betegellátásra) fordított költségek lassan elérik lehetőségeik határát, és az emberek rájönnek arra, hogy a költségcsökkentés és az ellátás minőségének javítása érdekében a hangsúlyt az életmód megválasztására kell fektetni, mert gyakran és alapvetően ez az, ami meghatározza a betegséget és az egészséget is. Az utóbbi időben, a személyre szabott genetikai teszt elvégzését ajánló cégek számának növekedésével lehetőség nyílik kiszűrni azokat, akiknél a legmagasabb a kockázata a krónikus betegségek kialakulásának. Ha valakinél a vizsgálat szerint magasabb az olyan betegségek kialakulásának a kockázata, mint például a szívbetegség vagy a cukorbetegség, ez hatékony motiváló tényezőnek számít az átfogó életmódváltás megtételéhez. A Spektrum megmutatja, hogyan lehet a táplálkozást és az életmódot személyre szabni szükségleteink, génjeink és preferenciáink figyelembe vételével. Most, hogy jobban látom, milyen hatalmas minőségi különbséget eredményezhet az életmód átfogó megváltoztatása, még szenvedélyesebb elhivatottságot érzek, mint valaha ahhoz, hogy megoszthassam ezt az üzenetet veled is. Remélem, hasznosnak találod majd!

Dr. Dean Ornish
Sausalito, Kalifornia 2008. szeptember


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |