Dr. Dean Ornish: Spektrum
A szerzőkről

Dean Ornish

dean ornishA nonprofit Preventive Medicine Research Institute, Sausalito, California megalapítója ahol elnöke a Safeway nevű üzletláncnak is. A University of California, San Francisco klinikai belgyógyász professzora.
Dr. Ornish orvosi és belgyógyászati tanulmányait a Harvard Medical School, Baylor College of Medicine, valamint a Massachusetts General Hospital égisze alatt folytatta. A University of Texas, Austin adott helyet bölcsészettudományi továbbképzésének, ahol summa cum laude eredménnyel B.A. fokozatot szerzett.
Dr. Ornish 30 éves kutató munkája során először mutatta ki a világon, hogy az életmód átfogó megváltoztatására irányuló program visszafordíthatja még a súlyos szívkoszorúér-betegséget is gyógyszerezés és sebészeti beavatkozás nélkül.

A Medicare nemrég fogadta el a program támogatását, a Medicare történetében először támogatva egy, az életmód átfogó megváltoztatására irányuló programot.

Dr. Ornish irányította az első randomizált kontrollált vizsgálatot is, amely kimutatta, hogy az átfogó életmód-változtatások megállíthatják vagy visszafordíthatják a prosztatarák előrehaladását. A legfrissebb kutatásai során kimutatta, hogy az életmód átfogó megváltoztatására irányuló program hatással van a génkifejeződésre, „bekapcsolva” a betegség- megelőző géneket, és „kikapcsolva” azokat, amelyek elősegítik a rák és a szívbetegség kialakulását.
Hat népszerű könyv írója, és a Newsweek című hetilapban havonta megjelenik egy rovata.
A munkatársaival együtt végzett kutatást a Journal of the Amerian Medical Association, a The Lancet, a Proceedings of the National Academy of Sciences, a The Lancet Oncology, a Circulation, a The New England Journal of Medicine és a The American Journal of Cardiology más folyóiratokkal együtt folyamatosan közlik. A NOVA egyórás adásban ismertette munkásságukat, és a PBS Bill Moyers által vezetett Healing and the Mind című sorozatában is szerepeltek. Kutatási eredményeiket minden népszerű média bemutatta, beleértve a Newsweek, a Time, az U.S. News és a World Report címlapsztorijait is.
Dr. Ornish tagja az Egyesült Államok Menekültügyi Bizottságának és a San Francisco Élelmiszer Banknak, valamint a Harvard School of Public Health Quincy Jones Foundation „Q Projekt” tanácsadó testületének. Kinevezték a Fehér Ház Kiegészítő és Alternatív Orvoslás Célkitűzéseit Meghatározó Bizottságába és a Kaliforniai Orvostudományi Akadémia tagjává választották. A PepsiCo Kék Szalag Tanácsadó Testületének és a Safeway üzletlánc az egészség megőrzésével és a helyes táplálkozással foglalkozó tanácsadó testületének az elnöke; tárgyalásokat folytat a Mars cég főigazgatójával a sokkal egészségesebb ételek gyártásával kapcsolatosan, és segítséget nyújt ezeknek a cégeknek abban, hogy egészségügyi tanácsokkal lássák el vásárlóikat Amerikában és az egész világon.
Számos kitüntetés birtokosa, beleértve az 1994-ben kapott Outstanding Young Alumnus díjat (University of Texas, Austin); a National Public Health Hero díjat (University of California, Berkeley), a Jan J. Kellermann Memorial díjat (International Academy of Cardiology) a szív- és érrendszeri betegségek terén végzett kiemelkedő munkásságáért. Presidential Citation illette meg az American Psychological Association elnökétől, megkapta a Beckmann Medal-t (German Society for Prevention and Rehabilitation of Cardiovascular Diseases), a „Pioneer in Integrative Medicine” díjat (California Pacific Medal Center), az „Excellence in Integrative Medicine” díjat (Heal Breast Cancer Foundation), a Golden Plate díjat (American Academy of Achievement) az U.S.Army Surgeon General Medal-t, valamint a Bravewell Collaborative Pioneer of Integrative Medicine díjat. Dr. Ornish Clinton elnök orvos-konzultánsa volt (1993–2000), és erre a feladatra az U.S. Kongresszus más tagja is felkérte pártállástól függetlenül.
Megbeszéléseket folytatott a Fehér Ház, valamint Camp David és az Air Force One szakácsaival a sokkal egészségesebb ételek elkészítése érdekében. Neve szerepel a Who’s Who in Healthcare (Ki kicsoda az egészségügyi ellátásban és az orvostudományban), a Who’s Who in America (Ki kicsoda Amerikában) és a Who’s Who in the
World (Ki kicsoda a világon?) című lexikonokban.
A People magazin „1996 egyik legérdekesebb emberének ismerte el, a Time magazin beválasztotta a „Time 100” csapatába az integratív (holisztikus) orvostudományon belül, azok közé, akik abban az évben a legnagyobb hatással voltak az emberekre. A Life magazin pedig generációja 50 leghatásosabb embere közé választotta.

(Preventive Medicine Research Institute >>)

Art Smith

Art SmithMesterszakács, médiaszemlyiség. Vezető chefje több poltikusnak és hírességnek. A The Oprah Magazine társszerkesztője, és Oprah Winfrey személyes szakácsa.

Smith 2007-ben megkapta a James Beard Alapítvány Az Év Humanistája díját, és a New York Times legnépszerűbb szerző díját a Back to the Family (Vissza a családhoz) és a Kitchen Life (Élet a konyhában) című könyveiért.

A Közös Szálak alapítvány létrehozója, amelynek küldetése megtanítani a gyermekeket a táplálkozás és a fizikai jóllét fontosságára, hogy a gyermekek a különböző kultúrák ételeinek és művészetének megismerése által értékeljék a világ sokféleségét.

(www.commonthreads.org >>)


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |