Dr. Dean Ornish: Spektrum
MIÉRT MŰKÖDIK?

2. Az emberek többségének még az egészségnél is fontosabb a szabadság
és sorsuk kézben tartása

Táplálkozásunk szigorú ellenőrzésével éppen ellentétes hatás érhető el. Az ún. orvosi előírások nem működnek, legalábbis nem sokáig.

Ha azt mondom az embereknek, hogy „Edd meg ezt, és ne edd meg azt!”, vagy hogy „Ne dohányozz!”, azonnal ennek az ellenkezőjét kívánják tenni. Ilyen az emberi természet, amely visszavezet az első sikertelen étkezési beavatkozáshoz: „Ne edd meg az almát!” – pedig akkor Istennel szálltunk szembe, tehát nem valószínű, hogy ezután jobbak leszünk. Ha pedig a feleség vagy a férj ezt mondja: „Kedvesem, tudod, hogy nem kellene ezt megenned!”, a megszólítottak azonnal kissé ingerültek lesznek.

Senki sem akar kontroll alatt élni, vagy nem akarja, hogy gyermekként kezeljék.

Még a gyermekem, Lucas sem akarja, hogy gyermekként kezeljék. Egy alkalommal ezt mondtam neki:

– Senki sem mondhatja meg neked, hogy mit egyél. Még én sem. Sohasem kell megenned semmit, amit nem akarsz. Ugyanakkor, nem kaphatsz desszertet, amíg először meg nem eszed a vacsorádat. Az én feladataim közé tartozik, hogy nagy és erős légy, ha felnősz, és ha először teleeszed magad desszerttel, nem marad hely a tápláló ételek számára.

Egy nap Lucas üres gyomorra megivott egy doboz édesített limonádét. A hirtelen megemelkedett vércukorszint hatására feldobódott és elkezdett rohangálni a lakásban, majd elfáradt és pihegve kinyúlt a konyhában, a kövön. Úgy gondoltam ez az oktatás pillanata.

– Ezt teszi a túlzott cukorfogyasztás – mondtam neki. – A vércukrodat hirtelen megemeli, kissé bolondossá és túlságosan izgatottá válsz, majd a vércukorszinted leesik, te meg összeomlasz, elveszíted az energiád, mint a Túl a sövényen (Over the Hedge) című filmben.

– Mennyi a túl sok cukor? – kérdezte.

– Nos, ez attól függ. Ha bármilyen élelmiszert vásárolsz, elolvashatod a címkéjét, amelyen rajta van, hogy az mennyi cukrot tartalmaz. – Ekkor megmutattam neki a limonádé dobozán lévő címkét. – Ebben adagonként 30 gramm cukor van, ami sok. Jobb, ha olyat találunk, amely adagonként 6–8 gramm cukrot tartalmaz, kivéve, ha az élvezet miatt vesszük meg.

Talán éppen ennek a beszélgetésnek köszönhetően Lucas 6 éves korára évezettel olvassa az áruk leírását. Bármikor, ha élelmiszert vásárolunk, ellenőrzi és a maga módján már értékeli a címkéket: „Ó, papa, ebben túl sok a cukor, keressünk valami mást.”

Fontos, hogy így magabiztosnak érzi magát, mégis kontroll alatt áll, miközben figyelembe veszik és elismerik a véleményét. Mindez szabaddá teszi abban, hogy választásai egészségesek és fenntarthatók legyenek. Megérti, miért kell ilyen módon táplálkozni, és ez sokkal jobb, mintha így válaszolnék neki: „Mert azt mondtam!”

A gyermekek ízlése az élelmiszereket illetően fiatalkorban alakul ki. Dr. William Sears, a neves gyermekorvos így nevezi a folyamatot: „a kisgyerekek ízlésének formálása”. A gyermekek hajlamosak utánozni azt, amit a szüleik esznek.

Otthon általában egészséges ételeket eszünk. Ennek eredményeképpen Lucas is élvezettel eszi a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, a hüvelyeseket, a szója termékeket, a sajtot, a tojást és a halat is. Persze ugyan úgy mint a papája, ő is szeret bekapni egy kis csokoládét majdnem minden nap.

Ha valami ritka finomságot vagy desszertet akar megenni, és a főételét már elfogyasztotta, akkor megkapja. Mivel nincs semmiféle ellen- őrzés ekörül, nincs szó „tiltott gyümölcsről”, ezért nem érez kényszert arra, hogy jól teleegye magát. Például:
– Kaphatok édességet?
– Persze, mit szeretnél?
– M&M-et.
– Rendben. Hányat?
– Ötöt.

Megkapja tehát az öt M&M-et, és nagyon boldog. Nem érzi, hogy meg kell ennie az egész csomaggal, mert nincs semmi megtiltva.

Akár 6 évesek vagyunk, akár 60, ha diétát vagy valamilyen életmódprogramot akarunk betartani, miközben úgy érezzük, erre valaki rá akar szorítani, valószínűleg abbahagyjuk azt előbb vagy utóbb. Ha a választási lehetőségek spektrumát ajánlják fel, az sokkal hatékonyabb. Ilyenkor szabadnak érezzük magunkat. Ha naponta látjuk az étel- és életmódválasztásainkban azt, hogy mindez egy spektrum része, sokkal nagyobb valószínűséggel válunk magabiztossá és sikeressé.

Egy kis kitérő: Lucas, a feleségem, Anne és én a minap a konyhánkban voltunk. Egyike volt azoknak a gyönyörű tavaszi napoknak, amikor úgy éreztem, mennyire szerencsés vagyok, hogy élek, és hogy velük együtt élvezhetem azt a napot.

Így szóltam:
– Annyira boldog vagyok, talán meg kellene csípnem magam, hogy biztos legyek, nem álmodom. Lucas erre így válaszolt:
– Papa, sohase csípd meg magad, ha boldog vagy!

3. Attól, hogy helytelenül táplálkozunk, nem válunk rossz emberré

A viselkedés megváltoztatásának kifejezéstára gyakran olyan morális tartalommal bír, amely sokakat elriaszt (például azt mondják: „a diéta megcsalása”). Azt a fajta gondolkodást, amely az élelmiszereket „rossz” és „jó” kategóriába sorolja, már csak egy kis lépés választja el attól, hogy valaki önmagát jó, illetve rossz emberként könyvelje el, ha ezeket elfogyasztja. A jelenség egy ördögi kör lefelé tartó spiráljaiba juttat. Ilyenkor történik meg, hogy egyesek "büntetik" magukat mondván, hogy a falánkság a hét halálos bűn egyike.

Például, ha már úgy gondolkodom, hogy rossz ember vagyok, mert eszem egy kis fagylaltot, akkor már túlságosan könnyű ezt mondani: „Nos, ha már úgyis elrontottam, akár meg is ehetem az egész dobozzal”. Bár az életben gyakran erkölcsi minősítéssel ruházzuk fel az ennivalót, az akkor is csak ennivaló marad.

A beteg „szófogadása” kifejezésnek van valamiféle diktatórikus, hátborzongató hatása, úgy hangzik, mintha az egyik személy kényszerítené a másikat, vagy megtörné az akaratát, hogy a sajátja érvényesüljön. Rövid távon én is nyomást gyakorolhatnék rád, hogy változtasd meg az étrendedet, de előbb vagy utóbb (rendszerint előbb) éned valamelyik része fellázadna.

Ezért írtam korábban, hogy nem próbállak semmire rávenni; ebben a könyvben csupán megosztom veled azt az információt, amelyet felhasználhatsz ahhoz, hogy tanult módon és bölcsen választhass.


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |