Dr. Dean Ornish: Spektrum
MIÉRT MŰKÖDIK?

4. Az étkezés módja épp olyan fontos, mint amit eszünk

Ha nem figyelünk arra, mit eszünk, több kalóriát fogyasztunk kevesebb élvezettel. Ha odafigyelünk, több lesz az élvezet és kevesebb a kalória.

Ha nem tudatosan eszünk, ráadásul közben tévét nézük, olvasunk, vagy valakivel beszélgetünk, elfogyaszthatjuk ételünket teljes egészében anélkül, hogy átélnénk az ízét, és szinte észre sem veszük, hogy elfogyott minden. A tányér üres, de valójában nem élveztük az ennivalót: magunkhoz vettük a kalóriákat minden élvezet nélkül. Ezzel szemben, ha tudatosan étkezünk, ha odafigyelünk arra, mit eszünk, kisebb adagok is tökéletesen kielégítők lehetnek.

Az sem lényegtelen, hogy ilyenkor felismerhetjük azt is, milyen különböző, jobb vagy rosszabb hatással vannak ránk az egyes ételek. Az egészségesebb ételek hatására jobban érezzük magunkat: könnyebbek, tisztábbak és energikusabbak leszünk. A kevésbé egészséges ételektől rossz lesz a közérzetünk: elnehezülünk, eltompulunk és ellustulunk. A legfontosabb, hogy minderre saját tapasztalatunk alapján jövünk rá, és nem azért, mert egy orvos vagy egy barát mondta, esetleg egy könyvben olvastuk.

Gertrude Stein mondatának parafrázisaként a kalória az kalória, kalória abban az értelemben, hogy hatással van súlyunk alakulására, de abban az értelemben nem, hogy mennyi élvezetet nyújt. Később megmutatom, hogyan kell kedvenc ételeink fölött meditálni. Így hozzájuthatunk az étellel kapcsolatos minden élvezethez, kevesebb kalória fogyasztása mellett.

5. Az életöröm sokkal jobb motiváló tényező a halálfélelemnél

Nem nagyon működik, ha az emberek elijesztésével próbáljuk rávenni őket a változásra. Az, ha elmondjuk valakinek, hogy valószínűleg szívrohamot kap, ha túl sok egészségtelen ételt fogyaszt, vagy tüdőrákot kaphat, ha nem hagyja abba a dohányzást, nem működik nagyon jól, legalábbis nem hat sokáig. A betegségtől vagy a korai haláltól való félelemkeltésen alapuló erőfeszítések annak érdekében, hogy az embereket a változtatás megtételére motiváljuk, általában sikertelenek.

Miért? Mert túl ijesztő. Mindannyian tudjuk, hogy egy napon meghalunk – a halálozási rátánk 100%, mindenkire jut egy –, de ki akar erre gondolni? Még az is, aki szívrohamon esett át, rendszerint néhány hétre változtatja meg az életmódját, mielőtt visszatérne a régi szokásaihoz és étrendjéhez.

Ugyanezek miatt a „megelőzésről” vagy a „kockázati tényezők csökkentéséről” beszélni a legtöbb ember számára unalmas. Azt mondani nekik, hogy 85 év helyett 86-ig fognak élni, nem annyira motiváló – különösen, ha már 85 évesek. Ki az, aki hosszabb ideig akar élni, ha már nem is élvezi az életet?

Sokszor lehet hallani: „Nem érdekel, ha korán halok meg – élvezni akarom az életet.” Nos, én is. Ez egy hamis választás. Mit értek ez alatt? Szórakozást, vagy azt, hogy jó legyen nekem? Miért nem mindkettőt? Az, hogy jól nézek ki, hogy jobban érzem magam, több energiám van, tisztábban gondolkozom, kevesebb alvásra van szükségem, jobb az ízlelésem, a szaglóérzékem, és jobban teljesítek atlétikailag és szexuálisan – mindez szórakozás, és jó is nekem egyben.

A sors iróniája, hogy amely viselkedésekről azt hisszük, szórakozás és szexi – mint például a dohányzás, a túlzott evés, az alkohol és egyéb anyagok fogyasztása, a munkamánia és a kiégés –, azok ugyanazok, amelyek miatt letargikussá, depresszióssá és impotenssé válnak. Mi ebben a szórakozás?

A legfrissebb tanulmányok kimutatták, mennyivel dinamikusabb testünk annál, mint amilyennek korábban hitték. Például percről percre változik az a vérmennyiség, amelyet a testünk különböző részei kapnak. Amit eszünk, és amit csinálunk, nagyon gyorsan megnövelheti vagy lecsökkentheti az áthaladó vér mennyiségét, amelynek erős hatásai vannak – jobbra és rosszabbra is fordíthatják az illető egészségi állapotát.

A magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú ételek leszűkítik az ereket, tehát a véráramlás csökken. A krónikus stressznek ugyanilyen hatása van. Ezt teszi a nikotin a cigarettában. Ezt teszik az olyan élénkítő szerek, mint a kávé, a kokain és az amfetaminok (az idegrendszer élénkítő szerei; kábítószerek ). Ugyanezt teszi a mozgás hiánya.

Hogy érezzük magunkat, amikor épp befejeztünk egy ünnepi vacsorát? Álmosan, mint aki épp most akar elaludni. Miért? Mert az agyunk kevesebb áramló vérhez és oxigénhez jut. Ugyanez történik a bőrünkkel is, ezért öregebbnek nézünk ki. Ugyanígy a szív is kevesebb vért kap, ezért csökken az állóképesség. Ez vonatkozik a nemi szervekre is, s ez befolyásolja a szexuális potenciált. *

Amikor étrendünk egészségesebbé válik, abbahagyjuk a dohányzást, tornagyakorlatokat végzünk, meditálunk, és több szeretetet viszünk életünkbe, az agyunk több vért és oxigént kap, tehát világosabban tudunk gondolkodni, több energiánk lesz, és kevesebb alvásra lesz szükségünk. Az arcunk is többet kap az áramló vérből, tehát bőrünk fényesebb lesz, ráncaink kisimulnak. Szívünkön is több vér áramlik át, tehát az állóképességünk javul, sőt meg is kezdhetjük a szívbetegség visszafordítását. Nemi szerveink is több vért kapnak, potenciálunk nőhet – úgy működik ez, mint ahogyan a gyógyszerek, például a Viagra működik (olyan zavaró mellékhatások nélkül, mint például a látásvesztés). Sokak számára megéri ezeket a változtatásokat véghezvinni – nemcsak azért, hogy hosszabb ideig, de azért is, hogy jobban éljenek.

Az életet ki kell élvezni a maga teljességében. Kaliforniában az egyik legnagyobb hatást keltő dohányzásellenes kampányt az Egészségügyi Minisztérium indította. Felöltöztettek egy színészt a Marlborot hirdető cowboy öltözékébe, és megjelentették a fényképét szájában egy szál lekonyuló cigarettával mindenhol, plakátokon, folyóiratokban. A kép nagyméretű felirata a következő volt: IMPOTENCIA; semmi figyelmeztetés a tüdőrákra, a szívbetegségre vagy a tüdőtágulásra.

Ez a megközelítés zseniális volt, hiszen szíven találta (nem akartam szójátékot) azt a módszert, ahogyan a dohányzást hirdetik, vagyis azt, hogy a dohányzás szexi. Pedig tanulmányok sora mutatja ki, hogy a dohányzó férfiak fele impotens – akkor mitől szexi?

A nikotin összeszűkíti az ereket, ennek hatására csökken a nemi szerveken átfolyó vér mennyisége, amely impotenciát okoz. A nikotin csökkenti az agy vérellátását is (ez stroke-ot okozhat), és hatására csökken a szíven átfolyó vér mennyisége is (ekkor szívroham alakulhat ki). Valójában tanulmányokban kimutatták, hogy az impotens férfiaknál nagyobb a szívroham kialakulásának a kockázata, hiszen ha a nemi szervük nem kap elég vért, elég valószínű, hogy a szívük sem.

Volt egy másik hatásos kampány a dohányzás ellen, amely ezt a címet kapta: „A dohányzás csúnya” (lásd www.smokingisugly.com). A szupermodell, Christy Turlington szerepel benne, akinek az apja tüdőrákban halt meg. Elmondta, hogy a dohányzás mennyire fel- gyorsítja az öregedést, mivel csökkenti a vér áramlását az arcba, így az arcbőr idő előtt megráncosodik (ezért néznek ki a dohányosok 10 évvel öregebbnek, mint ahány évesek valójában, és azért van az a fakó sápadtság az arcukon). Egy másik kampányban így szólították meg a dohányosokat „Azt akarod, hogy olyan ízed legyen, mint egy hamutálcának, amikor a szerelmed megcsókol?” Ezzel el is érkeztünk a lényeghez: életöröm és nem halálfélelem.

Tehát addig, amíg a spektrumon az egészséges irányba haladsz, valószínűleg jobban nézel ki, karcsúbb és egészségesebb leszel, ezzel együtt jobb lesz a szaglásod és az ízérzékelésed, és jobban tudsz majd szeretni is.


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |