Dr. Dean Ornish: Spektrum
Előszó a magyar kiadáshoz

Aki már megpróbált leszokni a cigarettáról vagy fogyókúrázni, az tudja, hogy a kezdeti lelkesedés után csökken a motiváció. Az Ornish-program gyakorlati megvalósítása, annak eredményes kivitelezése önállóan ritkán sikeres. Néhány éve az életmódváltást segíteni képes, a legújabb tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásában jártas szakemberek olyan műhelyt hoztak létre, ahol az egyén adottságai, problémái, aktuális állapota függvényében célirányos segítséget nyújtanak. A Quintess-életmódprogram nem egy mindenkire érvényes sablon, hanem személyre szabott segítő támogatás. A genetikai információk, klinikai állapot, családi és természetes környezeti adottságok, motivációs faktorok figyelembevételével segített életmódváltás célja és eszköze, hogy az eddig örömforrásnak tekintett kockázati tényezők helyett, új, egészséges, életcélt javító, boldog hétköznapok alternatíváját mutassa meg. A kezdetben külső segítséggel megtanult technikák, gyakorlatok önálló alkalmazása később élethosszig tartó programmá válhat.

Ismert, hogy a táplálkozásnak szerepe van a betegségek létrejötte, az élettartam hossza, a minőségi életévek számának alakulása tekintetében. A Quintess-programban alkalmazott Ornish-módszer nem tilt, hanem megmagyarázza az összefüggést az egyes tápanyagok és biológiai hatásuk között, az olvasóra bízva a döntés felelősségét. A legegészségesebbnek tűnő gyümölcsök, zöldségek, gabonák, és a kockázatosnak mondott zsírok, vörös húsok, étrend-kiegészítők egymáshoz viszonyított arányának megválasztásával ki-ki egyéni elképzelése szerint dönthet diétája felől. Nemcsak a táplálék megválasztása, elkészítése, de fogyasztásának módja és ideje is befolyásolja annak biológiai hatását. A könyvben az Egyesült Államok egyik ismert szakácsának, Art Smithnek nemcsak a receptjei, de gyakorlati tanácsai is megtalálhatók.

A molekuláris biológia, genetika tudományosan alátámasztott eredményei alapján Dean Ornish megfogalmazta credóját Spektrum című könyvében, amely 2007-ben jelent meg először. A könyvről Bill Clinton amerikai elnök így nyilatkozott: „1993-ban feleségem, Hilary felkérte Dr. Ornish-t, hogy konzultálhassunk vele egészségünk és jóllétünk fejlesztése érdekében, valamint hogy képezze a szakácsokat, akik ételeinket készítették a Fehér Házban, a Camp David-i nyaralóban, illetve az elnöki különgépen. Miután követni kezdtem Dr. Ornish ajánlásait, jobban éreztem magam és sikerült fogynom is. Amint a könyv mutatja, génjeimnek is van esélye a javulásra. Ha meg akarod tudni, milyen irányba fejlődhet a gyógyítás a következő évtizedben, olvasd el ezt a könyvet, még ma!”

Egyes életmódtényezők, amelyek bizonyítottan kapcsolhatóak a daganatos és kardiovaszkuláris betegségek kockázatának fokozásához, jelentősen – de úgy tűnik, reverzibilisen – hatnak a telomerák „karbantartási rendszerére”. Ennek felelnek meg Ornish és Blackburn első eredményei a diéta és életmódbeavatkozások telomeráz aktivitást emelő hatására vonatkozóan.

A Spektrum a tudományos eredmények köznapi megfogalmazása a gyakorlat számára. Az életmód-változtatás egyes elemei kölcsönhatásban állnak egymással. A stresszkezelés és -oldás egyeseknek jóga, meditáció, vagy játék, sport, mozgás segítségével sikerül, mások a dohányzásba, táplálkozási betegségekbe menekülnek.

A 2009-ben odaítélt Nobel-díj a telomera, telomeráz kutatásért az elismerése, hitelesítése a Spektrum üzenetének, hogy öröklött kromoszómáinkba írt sorsunk kibontása, irányítása saját egyéni lehetőségünk és felelősségünk. Genetikai adottságunk ismerete (human genom program, genetikai vizsgálatok), stresszkezelési adottságunk, lehetőségeink irányítása, táplálkozásunk, napi mozgásunk összessége határozza meg egészségi állapotunkat, a várható egészséges életévek számát.

Az életmódváltás csak akkor tartós és eredményes, ha az nem áldozat, hanem öröm. A Quintess-program az egyes életmódelemek egyénre szabott, optimalizált szervezését, összehangolását hivatott segíteni. A táplálkozási szokások változtatása nem az örömöt adó finom ételek helyett kevésbé ízletes diétát javasol, hanem olyan alternatív táplálkozást, amely talán a korábbinál is finomabb új anyagokat, ízeket, elkészítési módokat ajánl. A mozgásszegény életmódot nem az aszketikus sportolás, hanem baráti közösségben, társaságban folytatott játék is jelentheti. A stresszoldás formája lehet egy szép környezetben történő séta vagy a hullámok látványának öröme. Saját egyéni elképzelésünk, vágyaink megvalósítása, személyiségünk, problémáink elfogadása, pozitív értékelése a cél, amely lehetőségek elméleti alapját Dean Ornish könyve, gyakorlati kivitelezését Magyarországon a Quintess Ornish programja mutatja meg.

Dr. Marton István


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |