Dr. Dean Ornish: Spektrum
MIÉRT MŰKÖDIK?

10. A szeretet a legerősebb motiváló erő a világon

A napokban egy este éppen lefektettem Lucast. A bizalomról és a becsületről beszélgettünk, és arról, milyen fontosak ezek egy jelentős kapcsolatban. Néhány percig gondolkodott, majd ezt mondta: „Papa, ha ezerszer hazudnál is nekem, még akkor is hinnék neked.”

Ez a feltétlen szeretet és bizalom beteljesíti minden reményünket. Létrehozzuk, amit a legjobban szeretünk, egyben azt, amit a legjobban féltünk. Tudván, hogy Lucas mennyire bízik bennem, ez arra motivál, hogy tökéletesen megfeleljek ennek a bizalomnak. Amikor pedig helyesen cselekszem, akkor lehetőségem nyílik arra, hogy jobban tiszteljem és szeressem magam, és cserébe ettől azt kapom, hogy ezt a sokkal több szeretetet átadhatom másoknak. Nem adhatunk abból, ami nekünk sincs.

A vonat elé dobnám magam, ha azt hinném, ezzel segítenék a fiamnak. Majdnem minden szülő megtenné. A szeretet még az életben maradás vágyánál is erősebb.

Függetlenül politikai beállítottságuktól, a szülők azt akarják, hogy gyermekeik boldogok és egészségesek legyenek. Ezek teljes mértékben emberi tulajdonságok, olyanok, amelyek nem tűrik a kategorizálást. Akkor, amikor országunk jobban megosztott, mint valaha – vörös, kék államok, demokraták, republikánusok, liberálisok, konzervatívok – szívmelegítő (a szó minden értelmében) az, amikor az emberek egy közös célért jönnek össze.

Tehát kétszeresen jó hírnek számított, amikor a demokrata Bill Clinton, a republikánus Mike Huckabee, Arkansas kormányzója és az American Heart Association együtt bejelentették, hogy közbenjárásukra egyezmény született az ország három vezető üdítőgyártó cégével (PepsiCo, Coca-Cola, Cadburry Schweppes és ezek palackozóival), hogy egészségesebb italokkal látják majd el az iskolák automatáit és kávézóit. Amellett, hogy mindez a táplálkozás szempontjából hasznos lépés volt, megmutatták, hogy a gyermekek iránt érzett szeretet segít legyőzni az akadályokat. A republikánusok, a demokraták, a cégek és a civil szervezetek képesek arra, hogy a gyermekek érdekében felülemelkedjenek pártállásuk különbözőségein. Ebben az esetben meg is tették.

Az új irányelvek alapján, az általános iskolákban csak palackos vizet, 100%-os gyümölcslevet, zsírszegény vagy zsírmentes tejet árulnak 2,5 dl-nél nem nagyobb kiszerelésben. A középiskolákra ugyanez vonatkozik, csak az italokat itt 3 dl-es adagokban hozzák forgalomba. A főiskolák is bevezetik a diétás és cukor nélküli teák, a cukormentes szódavíz, a fitnessz víz, az alacsony kalóriájú sportitalok, az ízesítőt tartalmazó víz, a gyümölcslevek és sportitalok forgalmazását 4 dl-es adagokban. Az előírás szerint a főiskoláknál a kapható italok legalább felét a víznek, a kalóriamentes és alacsony kalóriájú termékeknek kell kitenniük.

Néhány hónappal később a PepsiCo és még négy cég belépett az American Heart Associationbe és a Clinton Alapítványba, hogy önkéntes alapon irányelveket fogalmazzanak meg az egészségesebb ételek fogyasztása érdekében, beleértve az iskolában árult gyorsételeket, a desszerteket és egyéb élvezeti ételeket is.

„Ha biztosítjuk, hogy a gyermekek az iskolában egészségesebb élelmiszerek közül választhatnak, ezzel ismét igen lényeges lépést tettünk a gyermekek elhízása elleni harc terén – mondta Clinton elnök. Büszke vagyok erre az öt cégre, hogy kiálltak az egészség érdekében, és ami még fontosabb, elkötelezettséget vállaltak, hogy tegyenek is valamit ezért. Amit most ezeknek az irányelveknek a hatására beindítottunk, az drámai változást fog hozni azoknál az élelmiszereknél, amelyekhez a gyermekek az iskolában hozzájuthatnak. Mindez hosszú időt vesz igénybe, de az ipar és a nonprofit szektor ilyen és ehhez hasonló összefogásával valóban megváltoztathatjuk gyermekek millióinak életét azzal, hogy rávezetjük őket az egészségesebb táplálkozásra és életvitelre.”

Úgy gondolom, ez az egyik legjobb dolog, ami a népegészségügyben történt. A PepsiCo egészségügyi és jóléti tanácsadó testülete elnökeként (amelynek feladata tanácsot adni a cég részére az egészséges ételek és italok gyártásához) a cég döntéshozóival együttműködve találkozót szerveztünk az American Heart Association és a Clinton Alapítvány részvételével.

Azon túl, hogy milyen előnyöket jelentenek ezek a lépések az egészségügy számára, ez az együttműködés a demokraták és republikánusok, nonprofit és profitorientált szervezetek, valamint privát és állami vállalatok között példaként szolgál arra, hogy mit érhetnek el az egyébként eltérő módon gondolkodók, amikor egyesítik a nézeteiket és közösen döntenek abban, hogy gyermekeink kedvéért világrengető változtatásokat hozzanak létre. Sokan tesznek meg olyat a gyermekeikért, amit magukért nem tennének meg, és ezek a közös célok lehetővé teszik számunkra, hogy túllépjünk a különbözőségeken.

Az elhízás és a cukorbetegség járványszerű elterjedése veszélyezteti a gyermekeket az egész országban, a vörös és a kék államokban egyaránt. Mind egyénileg, mind pedig az egész társadalomra nézve a gyógyulás első lépése a tudatosság. Ha már elég ember számára válik világossá, hogy a járvány hatására a mi gyermekeinknek rövidebbek az életkilátásai a szüleikénél, akkor fordulóponthoz érkeztünk.

A gyermekeink iránt érzett aggodalom segít felülkerekednünk meghatározó különbözőségeken is a kívánt eredmény elérése érdekében. Ha most a félelem és a kapzsiság kezd – ha csak átmenetileg is – elragadni, nyugodj meg, és őszintén hidd, hogy a szeretet erősebb a félelemnél, legalábbis hosszú távon, amely erőt ad a maradandó változtatások véghezviteléhez az életünkben.

Annak a belátása, hogy a gyermekeink alapvetően segítségre szorulnak, gyümölcsözővé válhat egyéb, gyermekeinkre ható célok elérésében is, például motiválhatja a felnőtteket az étrendjük és életmódjuk megváltoztatásában. Ha azt mondom a szülőknek, hogy mondjanak le a dohányzásról, ezzel csökkenthetik a stroke, a szívroham vagy a tüdőrák kialakulásának a kockázatát, gyakran ezt válaszolják: Ez velem nem fog megtörténni.”.

Ha azonban azt mondom, hogy a dohányzásról való lemondással jó példát mutatnának a gyermekeknek, hogy ne kezdjék el ők is, vagy azzal érvelek, hogy azért ne dohányozzanak, hogy gyerekeik ne kapjanak asztmát a füst belégzése miatt, akkor nagy valószínűséggel megteszik. Az egyik leghatékonyabb dohányzás elleni stratégia az iskolákban megtanítani a gyermekeket arra, milyen veszélyes egészségkárosító hatásai vannak a dohányzásnak. A gyermekek hazamennek, és így szólnak a szüleikhez: „Mami, papa, kérlek benneteket, ne dohányozzatok! Nagyon szeretlek benneteket, és nem akarom, hogy meghaljatok.”

Az étrendet és életmódot illető változtatásokra úgy is tekinthetünk, mint szigorú áldozatvállalásra és önmagunk megfosztására – ezt én nem ehetem meg, vagy nem élvezhetem –, de az sokkal hatékonyabb és fenntarthatóbb, ha választásainkat a szeretet megnyilvánulásaiként értelmezzük át. A szeretet megnyilvánul.
Én például nem tartozom azok közé, akik szeretik a tornagyakorlatokat. Erőfeszítéseket kell tennem, hogy a rendszeres edzésre motiváljam magam. Ami pedig motivál, az nem más, mint a szeretet:
• Egészségesen, hosszú ideig akarok élni Annával, és vonzó akarok maradni a számára.
• Figyelemmel akarom kísérni a fiam és jövőbeli gyermekeim növekedését.
• Látni szeretném, amikor diplomát szereznek, amikor szerelmesek lesznek, és táncolni akarok az esküvőjükön.
• Egészséges szeretnék maradni, hogy vidáman játszhassak velük.

Az áldozathozatal nem tartható fenn. A szeretet igen.
Mint ahogyan korábban említettem, az áldozathozatal magában foglalja a szigort, a megfosztottságot, a lemondást, az önfeláldozást és más szörnyű fogalmakat. A fenntartható változtatások az örömből, a nyitottságból fakadnak, amelyek táplálják és megörvendeztetik a szívünket, és nem a félelemből, a megszorításból indulnak ki. Valószínűleg elérkezett az idő, hogy a fogalmat átformáljuk arra, amit valójában jelent: a szeretet gyakorlása a leghatalmasabb erő az univerzumban.


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |