Dr. Dean Ornish: Spektrum
MIÉRT MŰKÖDIK?

7. Kicsi, fokozatos, vagy nagy és gyors változtatások?
-- a fenntartható életmód-változtatás érdekében

Tapasztalataim alapján két fő stratégia az, amely működik az étrend és az életmód tartós megváltoztatása érdekében.

Az első megközelítés szerint kicsi, fokozatos változtatásokat kell megtenni. Kevés a megváltoztatandó akadály, ezért ezek a változtatások nem tűnnek félelmetesnek vagy kimerítőnek. Ezt a megközelítést alkalmazzák az olyan szervezetekben, mint az America on the Move (Amerika mozgásban, lásd www.americanonthemove.org), amelynek jelszava: „Csak egyszerűen!” Megkérik a résztvevőket, hogy vegyenek egy lépésmérőt; naponta tegyenek meg 2000 lépéssel többet, és egyenek meg naponta 100 kalóriával kevesebbet (nagyjából egy zsömlének felel meg). Egy idő után a kis változások összeadódnak, és gyakran fenntarthatók.

A második megközelítés alapján azonnali, átfogó életmód-változásra van szükség. Ez kissé furcsán hangzik sokaknak, különösen az orvosoknak, akik gyakran mondják: „Még arra sem tudom rávenni betegeimet, hogy szedjék be a tablettáikat. Hogyan várhatod el tőlük, hogy változtassák meg étrendjüket és kezdjenek tornázni, és meditálni, hogy több időt töltsenek el a barátaikkal és a családdal? Sehogy!”

Tapasztalataim alapján, érdekes módon gyakran könnyebb a nagyobb változtatásokat véghezvinni, mint a kicsiket. Miért? Nagyobb változtatásokkal nagyobb mértékű javulás érzékelhető – rövid idő alatt. A legtöbben olyan mértékű pozitív változást tapasztalnak, hogy mindez a halálfélelmet (amely amúgy is túl borzalmas) vagy a kockázati tényezők módosítását (amely túl unalmas) életörömmé változtatja. Ami fontos, hogy ezt belülről is megéljük, és ne arra hivatkozzunk, hogy egy orvos mondta, vagy egy könyvben olvastuk, esetleg valami feljebbvaló utasítására történt.

A másik érv amellett, hogy a nagyobb változtatások könnyebben megvalósíthatók, mint a kisebbek az az, hogy étrendünk jelentős átalakításával ízlésünk is gyakran megváltozik. Megtörtént már veled, hogy a teljes tej fogyasztásáról áttértél a sovány vagy lefölözött tej fogyasztására? Először a tejet általában vízízűnek érzed, ami nem tetszik túlságosan. Egy idő után egyre jobbnak érzed; majd pedig ha elmégy valahová vacsorázni és teljes tejet kapsz, olyan érzésed lesz, mintha tejszínt ennél: túl zsírosnak, túl vastagnak, túlságosan telítettnek érzed. Természetesen, nem a tehén változott, hanem az ízlésed alkalmazkodott. Ha viszont felváltva innál hol teljes, hol lefölözött tejet, úgy ízlésed képtelen lenne alkalmazkodni.

Ennek a könyvnek minden betűje a választás szabadságáról szól. Attól függően, hol akarsz lenni a saját spektrumodon, illetve mire van szükséged, tehetsz kisebb és nagyobb változtatásokat. A választás a tiéd, egyedül a tiéd.

8. Nem érdemes feladni valamit, ami számunkra élvezetes, ha nincs a háttérben más, ami ezt felülírja

Életünk állandó döntések sorozata. Tapasztalataim szerint a legtöbben nem félnek attól, hogy nagy változtatásokat valósítsanak meg, amenynyiben megértik ennek a hasznát, és tudják, milyen gyorsan juthatnak el az eredményig.

Előadás közben gyakran felteszem a kérdést:
– Hányan vannak közöttetek, akiknek legalább egy gyermeke van? – Sok kéz emelkedik a magasba.
– Okozott-e nagy változást az életmód tekintetében?
– Ó, igen.
– Nehezebb volt-e, mint azt korábban gondolta volna?
– Határozottan. Azok az álmatlan éjszakák, a pénz gyűjtögetése a továbbtanulásra ahelyett, hogy Hawaiiba mentünk volna…
– Kinek van egynél több gyermeke? – Ismét sokan emelik fel a kezüket.
– Elfelejtettétek? Vagy csak figyelmetlenek voltatok? Esetleg megérte?
– Nagyon megérte.

Ez a lényeg. Sokan vannak, akik nem félnek a nagy, sőt monumentális életmódbeli változtatásoktól, mint amilyen például a gyermek vállalása és felnevelése. Nem lehet egy gyermeket visszavinni a boltba, ha nehéz vele bánni, vagy nem úgy alakul, ahogyan terveztük. Mégis sokan vállalják – és gyakran nem is egyszer.

Az étrend és az életmód nagymértékű megváltoztatásához szükséges legfontosabb motiváló tényező annak a megértése, hogy milyen hatalmas előnyökkel jár, és hogy ezek az előnyök milyen rövid idő alatt élvezhetők.

A ma általam elfogyasztott ételek nagyban különböznek azoktól, amelyeket még gyermekkoromban Texasban ettem, mint a chilis bab, a sajtburger vagy a chalupa (jól átsütött, marhahússal töltött tortilla). Tehát óriási változást jelentett az étrendemben és az életmódomban, amikor 19 éves koromban elkezdtem egészségesebben táplálkozni és élni.

Azóta szinte folyamatosan ennek megfelelően élek. Nem volt könnyű ezeket az étrendbeli változtatásokat betartani. Az biztatott, hogy rögtön éreztem jótékony hatását. A gyermekkori allergiám és az asztmám eltűnt. A koleszterinszintem 150mg/dl alatt maradt. Nem szedek gyógyszereket. 183 cm magas vagyok, a súlyom nem éri el a 80 kg-ot, vérnyomásom 110/70, és nincsenek krónikus betegségeim. Megvizsgálták a szívem, azt nézték, hogy van-e kalcium lerakódás a szívkoszorúerekben; ennek az eredménye nulla lett, ami azt jelenti, hogy nincs kalcium lerakódásból eredő szívkoszorúér-betegségem.


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |