Dr. Dean Ornish: Spektrum
MIÉRT MŰKÖDIK?

Az emberek mindig döntenek valamiben, és mindig hoznak áldozatot is. A feláldozás szónak van bizonyos szigorúságra, megfosztottságra utaló jelentéstartalma is. Mégis azok, akik a pénzüket gyermekeik iskoláztatására, esküvőjére költik, és így nem vehetnek új autót, pedig megtehetnék, általában nem gondolnak erre. Ezek a döntések – vagyis hogy mit tegyünk, illetve mit ne tegyünk meg – teszik tartalmassá az életünket.

Ebben az összefüggésben annak kiválasztását, hogy mit együnk és hogyan éljünk egy másfajta életet, lehet örömteli lelki gyakorlatnak is felfogni; nem kell megfosztottságot és depressziót éreznünk általa. Ilyenfajta tudatos választással sokkal inkább kiélvezhetjük az életet. Ahelyett, hogy az étrend és életmód megváltoztatását a szigor, a megfosztottság és az aszketizmus vezérelné, sokkal hatékonyabbnak – ugyanakkor vidámabbnak – találom mindehhez a szeretet, az öröm és az extázis motiváló tényezőit.

A ’60-as években nőttem fel, amikor az erkölcs végtelenül uuuunalmaaas volt. A playboy filozófia szerint az egyszerre több szexuális partner felszabadít, és a monogámia unalmas – tapasztalataim szerint viszont éppen ennek az ellenkezője igaz. Az én meglátásom szerint nem arról van szó, hogy a szex több emberrel rossz, ugyanúgy, ahogy állandóan egészségtelen ételeket enni sem rossz; csak éppen nincs benne annyi öröm.

Ha az, amit nyerünk több, mint amit feladunk, akkor helyzetünk fenntartható. Ha valamiben bővelkedünk, az fenntartható állapot, a megfosztottság érzése nem. Az öröm fenntartható, az érzelem elfojtása nem. Ha azt mondom: „Ez jó nekem”, az érzés múlandó, de ha azt, hogy „Ez számomra élvezet”, az maradandó.

Az egymás iránt elkötelezett kapcsolat lehetővé teszi, hogy mindkét ember tökéletesen megbízzon egymásban. A bizalom biztonságot ad. Ha biztonságban érezzük magunkat, megnyithatjuk a szívünket a másik embernek, teljesen lemeztelenedhetünk előtte, kiszolgáltathatjuk magunkat neki a szó fizikai, érzelmi és lelki értelmében is. Ha teljesen kitártuk a szívünket, és ott állunk kiszolgáltatottan, az intimitás olyan óriási élményében részesedünk, amely gyógyító, örömteli, hatalmas, kreatív és intenzív módon extatikus. Bölcsen, és erőnk teljében, nem pedig félelemből, gyengeségből és alázatból adjuk meg magunkat a másiknak.

Romantikus együttlétünk alatt Annával tökéletes bizalmat érzünk egymás iránt, tehát nyitottak lehetünk minden elénk táruló lehetőség előtt. Sohasem tudjuk, mi fog történni, így megőrizzük a szabadság minden lehetséges aspektusát. Nem megyünk előre kigondolt helyre, vagy nem akarunk megismételni egy korábbi élményt, ily módon sokkal inkább élvezni tudjuk a jelen minden percének végtelen lehetőségét.

Ahelyett, hogy különböző emberekkel egymáshoz hasonló, felszínes élményeket keressünk, csakis egymással folytatjuk romantikus élményeinket, amelyek nem hasonlítanak egyikünk egyetlen korábbi, valós vagy elképzelt történetéhez sem. Ha elképzelnénk, az előre kialakított kép esetleg korlátozna bennünket abban, hogy valami teljesen új és meglepő élményhez jussunk. Élményeink állandóan változnak, holott mindig ugyanazok. Bár megismételjük, de olyan, mint még soha azelőtt. Most és mindörökké.

Az előítélet korlátozza az érzékelést. „Hiszem, ha látom.” Mégis, gyakran csak azt látjuk, amiben hiszünk.

Tanulmányok sora szól arról, hogy a világról kialakított hitünk szerint szűrjük meg érzékeléseinket. Ez a jelenség részben segítségünkre van rendérzékünk kialakításában, részben korlátozza az élményeinket. Az előítéletek unalomhoz vezethetnek, mert élményeinket szignifikáns módon korlátok közé szorítják.

A nagy művészek és tudósok képesek arra, hogy a világot szűrés nélkül, saját előítéletük és mintáik fátylán keresztül lássák. Ők szó szerint másképp látják és élik meg a világot, és látásmódjukat képesek megosztani másokkal, segítve bennünket az általunk tapasztaltak átformálására.

Összefoglalva, ha megértjük, hogy amit nyerünk, sokkal több, mint amit feladunk miatta, akkor a döntéseink örömtelivé és értelmessé válnak. Ha mindez élvezet számunkra, akkor fenntartható.


lapozó:
1 | 2 | 3 |4 | 5 | 6 |7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |